Potrzebne składniki: średnia cebula, ryż do risotto (arborio), paczka krewetek mrożonych (oczywiście świeże będą lepsze), sos tajski słodki chilli (Tao Tao), bulion warzywny (szklanka, może być z kostki rosołowej warzywnej), pół kostki masła, pietruszka, pół cytryny, 3 ząbki czosnku.

Podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy ryż, podsmażamy aż zmieni kolor na biały.

Dolej szklankę bulionu. Dusimy ryż aż będzie miękki, dolewając odpowiednio przegotowanej wody.

W międzyczasie zrobimy krewetki. Pół kostki masła należy stopić na patelni, dodać wyciśnięty czosnek, krewetki (przed wrzuceniem na patelnie należy je spażyć, pokropić cytryną, usunąć pancerze na ogonkach i większe krewetki przekroić na pół) i sos chilli (ilość wg uznania).

Po kilku minutach dodajemy pietruszkę i całość dusimy około 15 min.

Następnie dodajemy krewetki do przygotowanego ryżu, mieszamy wszystko dokładnie i ew. doprawiamy sosem i solą do smaku.

30 minut w przypadku tego dania jest naciągane ;). Ale warto poczekać te 40 min bo jest naprawdę dobre :).