Składniki:
2/3 główki młodej kapusty, 2-3 młode marchewki, 2 cebule dymki, koper, sól, pieprz, cukier, mąka, masło, 2-3 ziemniaki, 15dag boczku, litr bulionu z kury.

W dużym rondlu podsmażamy na maśle  marchew z cebulą, po 2-3 min dodajemy poszatkowaną kapustę. Podsmażamy kolejne 2-3 min. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na zmniejszonym ogniu ok 20-25 min.

Pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek podsmażamy na maśle oprószając lekko mąką ok 5 min. Dodajemy ziemniaki i boczek do zupy i gotujemy kolejne 20 min aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy koper, solimy, pieprzymy do smaku. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia.

Kategorie: Kulinaria

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder