Najpierw zalewa.szynka.jpg

500ml wytrawnego wina, 250ml wody, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, czosnek, sól peklowa, cukier, sól

Wszystko wrzucamy do dużego garnka, kilka liści laurowych, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, łyżkę soli, łyżkę cukru. Całość gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostygniętej zalewy dodajemy wyciśnięty czosnek (2-3 ząbki) i sól peklową (2dkg na 1kg mięsa).

Do przygotowanej zalewy wkładamy szynkę, bądź łopatkę i do lodówki na 5 (łopatka) lub 7-8 dni. Codziennie obracamy mięso w zalewie.

Po wymaganym okresie marynowania wyciągamy mięso z lodówki.

Do dużego garnka wlewamy wodę, łyżkę soli, kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Mięso wkładamy do zimnej wody i gotujemy (ma bulgotać a nie wrzeć) przez 1 godzinę. Po ugotowaniu mięso stygnie w wodzie. Jak już będzie zimna to wyciągamy i jemy.

Kategorie: Kulinaria

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder